Veranderen om het veranderen

Laat ik beginnen te zeggen, dat ik enorm fan ben van Jortt. Dat is een boekhoudpakket. Ik zit niet de hele tijd te glimlachen – volgens hun pay off – maar ik ben wel serieus blij dat ze boekhouden wat simpeler hebben gemaakt.

Het is relaxed dat sommige dingen worden vereenvoudigd. Bunq is daar ook een goed voorbeeld van. Misschien wel het beste voorbeeld. In alles is Bunq makkelijker, sneller en beter. Eén pinpas, meerdere rekeningen en afhankelijk van de pincode die je gebruikt, pakt Bunq de juiste rekening. Geniaal.

Je voelt een maar aankomen en die komt er ook.

Vanuit de gedachte dat stilstand achteruitgang is, volgen de updates en nieuwe versies elkaar snel op. En soms best rigoureus. Staat alles ineens op een andere plek of hebben ze het nog handiger gemaakt, terwijl het al handig was…

Waar je vroeger een nieuwe versie liet schieten – scheelde ook een doos software – heb je nu minder keuze. Alles is online. Bij grote releases is er vaak een zorgvuldige overgang. Is ook PR. En die PR heb je als bedrijf ook nodig. Echter, de kleine aanpassingen zou je ook wat “optioneler” kunnen maken. Dan bepaal ik zelf wel of ik het handig vind.

Het kan ook goed zijn, dat ik een oude vent begin te worden. Ik ben je alvast voor. Toch denk ik dat de bedrijven die iets heel elementairs vereenvoudigen en – dat blijven vernieuwen – daar voorsprong genoeg uit halen. Dus je hoeft wat mij betreft niet de hele tijd de knoppen op een andere plek te zetten (scannen van QR bij Bunq). Of met nieuwe (nog te doen) lijstjes te komen. Dat is veranderen om het veranderen en daar bouw je geen voorsprong mee.

Voorsprong zit wat mij betreft in één pas met twee pincodes. Of een (echt) goede zoekfunctie in je boekhouding. Daar zit de winst.