Nieuwe app Kras Sport

Sport loopt als een rode draad door mijn hele leven, dus toen ik ‘werk’ en passie kon combineren, door een opdracht te doen voor Kras Sport, heb ik dit met beide handen aangegrepen.

Kras Sport is een begrip in Haarlem. Zeker qua schaatsen maar in de afgelopen 10 jaar ook voor diplomazwemmen en triathlon. Sporten voor alle leeftijden. Door de diversiteit in het aanbod, is er een ‘cursussysteem’ op maat gemaakt. Kras vroeg mij te helpen bij het ontwikkelen van een nieuwe app.

Maatwerk is zoet en zuur. Zoet omdat je alles helemaal op maat kunt maken naar je organisatie. En zuur, omdat als je dan iets wilt aanpassen of toevoegen, dat het dan (extreem) veel dingen raakt en je soms ook als organisatie moet veranderen. Het wordt al snel niet te doen, waardoor veel bij het oude blijft.

Een andere uitdaging met software op maat, is dat je redelijk intensief met je ontwikkelaar moet (kunnen) schakelen om vooruitgang te blijven boeken. Dit lukt (lang) niet altijd.

Aangezien ik van huis uit geen echte projectmanager ben, hebben we direct een ‘governance’ opgezet en vaste structuur voor de ontwikkeling in sprints in Jira. Dit is een goede stok achter de deur. Ook voor mij. Daarnaast is er gekozen voor een nieuw systeem, dat parallel aan het huidige systeem, in een nieuw framework werd opgezet. Ook anders qua structuur om de app mogelijk te maken.

Uiteraard heb je het ongemak van twee systemen, tegelijk moet je een stap maken, vernieuwen en was het qua opzet gewoon niet mogelijk om een app over het huidige systeem te bouwen. Doordat ik zelf sport bij Kras maar ook training heb gegeven, kon ik zowel vanuit de rol als eindgebruiker als vanuit de rol van trainer de userstories maken en alle nieuwe functionaliteit valideren, testen en opleveren.

Uiteindelijk een groot project over meerdere jaren, waarbij zowel de app als het nieuwe systeem is geintroduceerd. In augustus 2022 heb ik het project weer overgedragen aan Kras zelf. Er lag een duidelijke structuur, een mooi systeem en een goede basis om op voort te bouwen met de ontwikkelaar.