Minimal bleek te minimaal

In totaal heb ik 3 jaar aan logopediehuiswerk.nl gewerkt. Helaas is het niet gelukt om dit van de grond te krijgen. Hierbij een nabeschouwing.

Eigenlijk liep alles volgens het boekje. Ik ontdekte een behoefte (website die kinderen helpt bij logopedie-oefeningen thuis) en creëerde snel draagvlak bij logopedisten. Aanvullend kwalitatief en kwantitatief onderzoek onderbouwde mijn aannames.

Met vijf logopediepraktijken ging ik het avontuur aan. Zij betaalde mee aan de ontwikkeling, dachten mee over de inhoud en vormde hierdoor de pioniers (ambassadeurs) van logopediehuiswerk.nl.

Samenwerkingen
Veel tijd, energie en ook geld is verloren gegaan in mislukte samenwerkingen. Ik ging er vanuit dat er voor de materialen (die alleen offline waren) wel een samenwerking was te sluiten. Het was niet concurrerend en je kunt de inkomsten splitten. Helaas was dit te naïef. En wellicht had ik dit vooraf beter moeten onderzoeken. Tegelijk denk je vol energie: dan maken we het zelf wel.

Minimal te minimaal
Omdat er geen samenwerking was te sluiten op de inhoud, gingen we zelf de inhoud ontwikkelen. Erg leuk proces maar heel veel werk. Zodoende besloot ik met een minimal viable product (MVP) te gaan werken. Eerst een kale basisversie en deze uitbouwen zodra er meer praktijken zouden aansluiten.

Hier gingen eigenlijk twee dingen mis. Ten eerste was de logopedische inhoud niet echt geschikt om op te delen in stukken. De MVP was dus wel bruikbaar maar bevatte eigenlijk te weinig. Ik had dus beter het Minimal Desirable Product (MDP) kunnen verkennen. Ten tweede loste de MVP hierdoor niet echt een probleem op. Het was geen need to have. Veel logopedisten gingen als gevolg hiervan afwachten, waardoor er geen inkomsten waren voor de doorontwikkeling van de MVP.

Tijd en geld
Logopedisten worden kort gehouden door verzekeraars. Een logopedist moet declareren bij een verzekeraar en mag ouders dus niet een aparte factuur sturen. De declaratie dekt echter niet tot nauwelijks de kosten. Iedere logopedist staat dus onder druk. Hierdoor worden er veel zittingen gedaan en is er geen tijd. Nu klinkt dit een beetje flauw want iedereen is druk maar logopedisten hebben het drukker. Die hebben écht geen tijd. De pioniers gebruikte door tijdgebrek de (voor hun gratis) MVP ook niet. Dat zegt eigenlijk alles.

Als er geen tijd en geld is én je MVP lost (nog) niet echt een probleem op, dan zijn de mogelijkheden beperkt. Er moet ook gewoon iets van toeloop zijn om zelf energie te houden. Uiteraard moet je soms stug en eigenwijs doorzetten maar als ook je pioniers geen tijd hebben, dan wordt het gewoon heel lastig en is het beter te stoppen.

En achteraf moet je dan eerlijk zijn en kijken waar jij het beter had kunnen doen. Bij deze.